FAQ

Svar på vanliga frågor

För att byta termostat behöver du först ta loss den gamla. Alla fabrikat har sina egna varianter så det gäller att utforska din termostat hur den ser ut först. Vissa har en stor mutter som man släpper med en skiftnyckel. Vissa äldre modeller släpper man loss med en liten insexnyckel. Moderna Danfoss termostater har bajonettfattning. Så det gäller att använda två händer och vrida den inre delen åt motsatt håll så släpper den från ventilen. 

Om din kran droppar kan det finnas flera orsaker. Först, försök att dra åt kranens vred ordentligt för att se om det stoppar droppet, detta gäller bara äldre varianter. Om det inte hjälper kan det vara att packningen inne i kranen behöver bytas ut. Stäng av vattentillförseln till kranen och demontera den försiktigt för att komma åt packningen. Inspektera packningen för skador och byt ut den om den är sliten eller trasig. Se också till att ingen smuts eller kalk har fastnat i kranens delar, vilket kan orsaka droppande.  
Gäller det en modern kran med ett vred för både kallt och varmt vatten så måste först vredet tas bort. 
Under den sitter det ett insatspaket som du byter ut mot ett nytt, de går inte laga. Om du känner dig osäker på hur du ska åtgärda problemet, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig gärna! 

Om du har ett läckande rör är det viktigt att agera snabbt för att undvika skador. Först och främst, stäng av huvudvattenventilen för att stoppa flödet av vatten. Har du kommunalt vatten så är det en ventil vid vattenmätaren. Har du eget vatten så räcker det oftast med att stänga av vattenpumpen. Identifiera sedan var läckan kommer ifrån och försök att åtgärda den med en lämplig metod, såsom att dra åt kopplingar eller byta ut skadade rördelar. Om du inte känner dig bekväm med att hantera läckan själv, eller om det är en allvarlig läcka, är det bäst att kontakta en professionell rörmokare för att få hjälp. Vi på Rörmontage står redo att hjälpa dig med alla typer av rörproblem, så tveka inte att kontakta oss för snabb och pålitlig service. 

Installera en toalett korrekt är viktigt för att undvika läckor och problem. Stäng av vattentillförseln och demontera den gamla toaletten. Placera en ny gummitätning över avloppsröret och kleta på ett passande glidmedel och sätt sen den nya toaletten på plats. Anslut vattenledningen och fäst toaletten ordentligt. Testa sedan att toaletten fungerar som den ska och inte läcker någonstans. Om du är osäker, kontakta oss för professionell hjälp! 

Stäng av ventilerna till elementet först. Oftast finns det en termostat som du kan vrida ner till 0. På andra ledningen finns en returventil, ta bort locket och stäng ventilen med hjälp av t ex skruvmejsel eller insexnyckel. Sedan provar du att ventilerna verkligen har stängt genom att lufta elementet. Efter några sekunder ska det sluta rinna. Då kan du släppa muttrarna vid ventilerna och hänga av elementet. Tänk på att det är mycket vatten som får plats i elementet så se till att fånga upp det vid demontering. 
Vi rekommenderar alltid att proppa ventilerna efter demontering så det inte är någon risk för läckage innan elementet kommer på plats igen.

Om du har kommunalt vatten så beror det oftast på att du har fått skräp i systemet som stoppar flödet. 
Längst ut på pipen sitter det ofta en liten mutter med filter. Ta loss den och spola rent filtret. Sätt sedan tillbaka filtret och prova igen. Blir det inte bättre så måste filtret bytas ut då det fastnat för mycket skräp. 
 
Om du har eget vatten så kan det vara som ovan eller något fel på pumpen eller tryckkärlet. 
Kolla först vilket tryck pumpen orkar upp i. Vi vill att den ska jobba mellan ca 3-5 bar för att du ska få bra tryck ut till kranarna. Om det är för lågt så kan du höja trycket på din tryckströmbrytare. Om det inte går så behöver tryckströmbrytaren bytas ut då den kan bli full med skräp. 

Om du öppnar en kran och ser hur flödet minskar och ökar fram och tillbaka väldigt snabbt så har du problem med ditt tryckkärl. Antingen är tryckkärlet sönder och behöver bytas eller så innehåller den för lite luft. Prova att fylla på luft och spola sedan igen i kranen. Var försiktig med att inte fylla på för mycket luft då luft komprimeras mer än vatten. Har du för högt lufttryck så kan din utrustning sprängas och börja läcka vatten. 

Stäng först av vattnet med huvudventilen som oftast sitter vid vattenmätaren. Ibland sitter det så kallade ballofixer (kulventiler) under köksblandaren och då räcker det att stänga av dom. 
Testa sen att ventilerna fungerar genom att prova spola med köksblandaren. Om det inte kommer något vatten så kan du gå vidare med att demontera blandaren. Skruva loss blandaren från vattenrören, koppla loss diskmaskinen och släpp sen muttern som håller fast blandaren i bänken. För att installera den nya blandaren gör du samma procedur fast i omvänd ordning. 

Stäng först av vattnet, oftast är slangen monterad på en kran som du kan vrida av. Annars stänger du av huvudventilen för vattnet vid vattenmätaren. Sen släpper du på muttern på slangen och tar loss avloppsslangen och drar ur elkabeln ur vägguttaget. Tänk på att samla upp vattnet som ligger kvar i avloppsslangen så du slipper få blött golv. 
Gör sedan samma procedur baklänges för att installera den nya tvättmaskinen. 

Stäng först av vattnet, oftast är slangen monterad på en kran som du kan vrida av, antingen i skåpet eller ovanför på köksblandaren. Annars stänger du av huvudventilen för vattnet vid vattenmätaren. Sen släpper du på muttern på slangen och tar loss avloppsslangen och drar ur elkabeln ur vägguttaget. Tänk på att samla upp vattnet som ligger kvar i avloppsslangen så du slipper få blött golv. Diskmaskinen sitter oftast fastskruvad i köksstommen så dom måste du skruva ut. Även alla fötter måste sänkas för att kunna dra ut diskmaskinen.

Troligtvis har din vattenutkastare fryst sönder på grund av kvarvarande vatten i kranen. Ett vanligt misstag är att glömma ta bort slangen eller en koppling på vattenutkastaren. Då kan inte dom sista dropparna rinna ut och när frosten kommer så fryser den sönder. 
Ibland går det att laga genom att byta insats men väldigt ofta har den spruckit så illa så du måste byta hela vattenutkastaren. 

Stopp i köksavloppet beror oftast på för mycket fett, olja och matrester som har spolats ner under lång tid. 
Undvik därför att hälla ner dom sakerna i avloppet, släng det hellre i komposten. Ett bra tips är att 1 gång i månaden fylla upp diskhon med mycket varmvatten och tillsätta mycket diskmedel. När vasken är full så släpp på proppen och låt vattnet flöda så snabbt det går. På så vis kan du rengöra avloppen innan det byggs på för mycket gegga i rören. 
Om du däremot har fått ett stopp så är det för sent för den åtgärden. 
Första steget är att ta loss vattenlåset under diskhon och rengöra alla delar. 
Om inte det hjälper så kan du använda en smock för att få stoppet att flytta på sig. 
Det krävs en viss teknik för att smocken fungera, gör du fel så kommer inget att hända men våra rörläggare med flera års erfarenhet kan släppa ett stopp med en smock på bara några sekunder i vissa fall. 
Ibland börjar stoppet flera meter bort från köket, då behövs det en speciell spolbil med hetvatten. 

Det finns element i alla typer av storlekar och utseende för att passa in i varje rum. 
En grundregel är att elementet ska vara nästan lika bred som fönstret för att slippa kallras. 
Det viktigaste är att elementet kan ge lika mycket värmeeffekt som rummet behöver för att du inte ska frysa. 
Först mäter du upp rummets yta, längd x bredd = antal m2. 
Sedan tar man antal m2 x Watt och får då reda på hur många Watt just det elementet måste kunna avge. 
Äldre hus (60 tal och äldre) kan behöva 50-75 W/m2 
60-80 tal ca 40-50 W/m2 
80- nutid ca 40-30 W/m2 
Är huset tilläggsisolerat, bytt fönster eller liknande åtgärder så kan watten sänkas något. 

Först ska du kolla om det står något fellarm på displayen och sedan läsa i manualen om svaret står där. 
Sen ska du kolla vilket tryck du har i värmesystemet, det görs på en manometer som brukar sitta ovanpå eller i värmepumpen. Det brukar vara en mätare från 0 till 4 bar. Mätpinnen ska helst stå på 1 bar i dom flesta hus. Ju högre hus desto högre tryck behövs i systemet. Om du har 0,5 bar eller lägre så fyll på mer vatten genom att öppna påfyllningskranen tills du når 1 bar. Om inte larmet försvinner så prova att stäng av och starta om värmepumpen. Om larmet dyker upp igen ska du ringa efter en servicetekniker. 
Våra proffs hjälper dig med att felsöka vad som hänt och kan åtgärda felet. Ibland har en komponent i värmepumpen gått sönder som måste bytas. 

Om vi utför ett arbete hemma hos dig som är berättigat av Skatteverket för ROT-avdrag så är det vi som ansöker om avdraget. Du måste ge oss några uppgifter som Skatteverket kräver sen sköter vi resten. Vi ger dig rabatten direkt på fakturan och anmäler det till Skatteverket. Om det visar sig att du inte är berättigad till avdraget så kommer Skatteverket kontakta oss och då kommer vi skicka en ny faktura till dig med den summan. 
Du ska äga bostaden när arbetet utförs. Om du hyr din bostad kan du inte söka ROT-avdrag. 
Bostaden måste vara äldre än 5 år. 
ROT står för Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad. Därför måste arbetet ingå i något av dessa ord för att kunna söka avdraget. Service av maskiner är därför inte ROT-berättigat. 

Stopp i duschavlopp beror oftast på för mycket hår och duschprodukter som har spolats ner under lång tid. 
Rengör därför silen på golvbrunnen ofta så det inte riskerar att åka ner i avloppet.
Om du fått stopp i golvbrunnen så börja med att ta loss vattenlåset i golvbrunnen och rengör alla delar. 
Om inte det hjälper så kan vi göra rent avloppsröret med en rensfjäder som vi kör med en maskin som snurrar fram rensfjädern förbi stoppet och trasar sönder stoppet.
Ibland börjar stoppet flera meter bort från duschen, då behövs det en speciell spolbil med hetvatten. 

Börja med att ställa en plastlåda under läckaget för att samla upp vattnet.
Leta reda på vart läckaget är, det underlättar att torka rent den blöta yta med en trasa.
Är det svårt att få vattnet ner i plastbyttan så snurra eller lägg en handduk emot läckaget och led vattnet ner i plastbyttan.
Ring oss sedan direkt för att åtgärda läckaget.
Om det läcker det väldigt mycket och du inte kan leda bort vattnet säkert så kan du tömma värmesystemet via en avtappningskran eller säkerhetsventilen på värmesystemet ner i en golvbrunn med en slang.
Var noggrann med att stänga av alla cirkulationspumpar och liknande delar innan du tömmer systemet. Om du har en värmepump så stäng av den vid huvudströmbrytaren som brukar sitta på väggen eller i taket precis i närheten.
Om det är minusgrader ute så är det viktigt att huset värms upp med tex elfläktar under tiden så inte rören fryser. Har du en luft/vatten värmepump så täck den med tjocka filtar eller täcken och ställ in en kupéfläkt under för att inte rören ska frysa utomhus.

Du har ett stopp i avloppssystemet någonstans.
Börja med att rengöra vattenlåset och alla delar du kan ta isär.
Häll inte ner kaustiksoda eller andra kemikalier, det kan göra stoppet värre och det fräter på huden och rören.
Är det stopp längre ner i avloppssystemet så ring oss så rensar vi med en speciell rensmaskin som snurrar sig fram i rören genom stoppet och löser upp det.
Är stoppet långt bort så behövs det en spolbil som kan spruta hetvatten genom en lång slang.

Stopp i toaletten brukar bero på två olika saker.
Det vanligaste är att för mycket papper har använts innan spolning eller att något annat hårt har spolats ner, tex barn tycker att det är kul att spola ner leksaker.
Ibland kan pappret lösas upp efter ett par timmar när det ligger i vattnet.
Du kan då prova att använda en smock för att gunga bort stoppet eller ta upp pappret ur toaletten.
Om inte det hjälper så behöver toaletten tas loss från golvet och rengöras underifrån.
Var noggrann med att stänga av vattnet innan du demonterar toaletten.
Är du osäker på hur du ska göra eller inte lyckas få bort stoppet så ringer du oss så hjälper vi dig med det.

För att ta reda på det måste du ta ett vattenprov och skicka på analys till ett laboratorium.
Vi har provflaskor som vi delar ut gratis som du kan hämta på vårt kontor.
Du betalar sedan för vilket typ av prov du vill göra, det finns flera olika prover man kan göra beroende på omständigheterna vid din fastighet. Vi hjälper dig med vilket prov du borde ta.
Du häller då i vatten i flaskorna och skickar dem på posten med den medskickade lådan.
Några veckor senare kommer svaret på om ditt vatten är rent eller kan behöva ett filter.
Om du behöver ett filter så hjälper vi dig med inköp och installation av rätt filter så att du kan njuta av rent vatten. Vi kan också hjälpa dig med service av filtret som bör göras en gång om året för att det ska fungera.

Du har troligtvis för liten volym med varmvatten så att det inte räcker till hela duschningen.
Ibland går det att höja temperaturen på varmvattenberedaren så du får ännu mer varmvatten.
Men se till så du inte höjer temperaturen på vattnet som skickas ut ur beredaren. Det ska vara max 60 grader för att undvika brännskador. Om det inte går höja mer så behöver du en extra varmvattenberedare. Hör av dig till oss så hjälper vi dig med komplett inköp och installation.

Alla rör och delar har en teknisk livslängd som är ett riktmärke när de riskerar att inte hålla längre. Det är därför bra att byta ut dem i tid innan för att undvika dyra och tråkiga vattenskador.
Årtalet är inte ett facit, mycket beror på kvalitén på tillverkningen av rören, vattenkvalitén och flöden i rören. Vi har stött på rör som gått sönder redan efter 20 år pga. dålig kvalité vid tillverkning.
Teknisk livslängd:
Kopparrör = 50-70 år
Gjutjärnsrör fram till år 1950 = 40-80 år
Gjutjärnsrör efter år 1950 = 30-45 år
Plaströr PVC från 70-talet = redan passerat sin livslängd
Plaströr PP = upp till 100 år
Plaströr PEX = mer än 100 år

Då har du problem med luft eller flödet på vattnet.
Prova först att lufta elementet med en speciell luftarnyckel, det ska bara komma vatten och ingen luft.
Hjälper det inte så brukar det vara fel på termostaten eller termostatventilen.
Vi kan hjälpa dig att byta ut den. Ibland måste värmesystemet tömmas för att utföra bytet.
Är det ett stort system så brukar vi frysa rören och slipper då tappa ur allt vatten i systemet.

Ta först reda på vad det är som orsakat vattenskadan och stäng av inkommande vatten.
Du kan se på vattenmätaren om den snurrar. Det ska den inte göra om du inte använder vatten.
Kontakta försäkringsbolaget och anmäl skadan.
Kontakta oss för att hitta och åtgärda läckaget.

Det brukar bero på att någon anslutning mot avloppet inte är 100% tätt. Det kan vara en gammal tätning som torkat och spruckit. En annan vanlig orsak är att vattenlåset i golvbrunnen är torrt eller inte monterad korrekt och då kan lukt tränga ut. Är det inte något av dessa fel kan det bero på att det är hål/spricka i ett avloppsrör.
Hittar du inte felet så kontakta oss för felsökning.

Fett och matrester ska inte spolas ner i diskhon då det på sikt kommer fastna i rören och skapa en propp. Släng därför alltid matrester i soptunnan och torka ur t ex stekpannor med papper innan du diskar.

Köksavloppet har störst risk att bli stopp i. Vår rekommendation är att några gånger om året göra följande:
Fyll upp vasken med så varmt vatten som möjligt, häll i en rejäl skvätt diskmedel och släpp sen proppen i vasken så vattnet rinner ner så fort som möjligt.
Större fastigheter rekommenderas att med jämna mellanrum spola rent stammarna med hetvatten för att undvika stopp. Det är inget vi har möjlighet att göra så kontakta en spolbilsfirma som hjälper er med det.

Se till att alltid ha värme i gång i ditt hus oavsett om du inte bor där över vintern. Minst 10–15 grader är vår rekommendation för att undvika frusna rör. Det är också bra för att hålla fukt o mögel borta.
Om du har rör synliga i krypgrund så ska de isoleras med tjock isolering. Tunn grå isolering som går att köpa på bygghandeln har väldigt dålig isoleringsgrad så den rekommenderar vi inte i första hand.
Vill du ha hjälp att isolera rören så kontakta oss.

Då behöver du installera ett vattenfilter för att bli av med problemet. Du börjar med att göra en vattenanalys för att få reda på vad det är som behöver filtreras. Vi har provflaskor som du kan hämta hos oss. Du fyller flaskorna med ditt vatten och skickar till ett laboratorium för analys.
När vi sedan får svaret så ger vi dig en kostnadsfri offert på rätt filter och installation.
Vi kan även hjälpa dig med den årliga servicen om du inte vill göra den själv.

Nej det finns inga krav på golvbrunn i bastun. Det finns olika skolor på detta, vissa ska ha det då de slänger på stora mängder vatten och då vill de att överflödet ska rinna i väg.
Men de flesta idag bygger bastu utan golvbrunn.
Vår rekommendation är att installera ett spygatt om det går istället för golvbrunn.
Golvbrunnen tätar mot lukt med vattenlås, i en bastu så torkar vattnet i golvbrunnen och då kommer det lukta illa. Ett spygatt är en tom golvbrunn som är påkopplad på en golvbrunn utanför bastun där den inte torkar ur.

Om det inte kommer vatten så har insatsen gått sönder och öppnar inte. Vissa modeller går att byta ut reservdelar men vissa äldre finns det inte reservdelar till och då behöver hela utkastaren bytas ut. Oavsett kan vi självklart hjälpa till med reparation och utbyte. Ett tips är att fota utkastaren och skicka till oss så kan vi se vilket alternativ som är lämpligast.

Det larmet brukar bero på flödesproblem. Det kan vara luft i pannan eller rören som stoppar flödet. Eller en cirkulationspump som pumpar för sakta eller inte alls. Eller smuts i ett filter som sätter stopp.
Om du har luft-/vattenvärmepump är det väldigt viktigt att åtgärda problemet eftersom du annars riskerar att utedelen kan frysa sönder på vintern.
Kontakta oss för felsökning och åtgärd.

Det larmet beror på dåligt flöde i kylkretsen, alltså i den kretsen det snurrar gas i kompressorn.
Det är bara certifierade kyltekniker som får felsöka och åtgärda dessa fel.
Kontakta oss direkt för felsökning då vi har egen certifierade kyltekniker som kan hjälpa dig.

Ljudet av bubblor beror på fritt syre i ditt värmesystem.
Det behöver luftas bort för att få bort ljudet.
Du använder en speciell luftarnyckel och öppnar luftarskruven på sidan eller toppen på elementet. Ha den öppen tills det bara kommer vatten i några sekunder.

Det beror på att du har luft i toppen på elementet men där ska det bara vara vatten.
Du behöver lufta elementet för att få bort det rinnande ljudet.
Du använder en speciell luftarnyckel och öppnar luftarskruven på sidan eller toppen på elementet. Ha den öppen tills det bara kommer vatten i några sekunder.

En cirkulationspump ska inte låta högt eller konstigt då är den trasig eller i obalans.
Ibland hörs konstiga ljud långt bort i rörsystemet men det kan ändå vara pumpen som skapar ljudet.
Vår rekommendation är att byta ut cirkulationspumpen då den troligtvis kommer skära och stanna eller dra onödigt mycket energi eftersom den jobbar i motstånd.
Moderna pumpar har en liten magnet i sig för att dra så lite energi som möjligt jämfört med gamla axelpumpar. Problemet är bara att magneten drar till sig metallsmuts som cirkulerar i värmesystemet. Det är skräp som lossar från tex radiatorer, rör, kopplingar, beredare mm och förstör moderna pumpar.
Därför rekommenderar vi alltid att installera ett magnetitfilter innan pumpen som samlar upp skräpet. Den kan man sen tömma så systemet blir rent.
Vi kan hjälpa dig att både byta cirkulationspump och installera magnetitfilter på ditt värmesystem.

På de flesta anläggningarna finns det två stycken olika säkerhetsventiler, en på värmesystemet som inte ska läcka vatten normalt sett, den andra sitter på varmvattnet och ska läcka ut lite vatten varje gång du har använt mycket varmvatten, tex efter duschning eller diskat mycket.
Hur mycket den läcker varierar mycket från hus till hus men fyller den en hink på några veckor så är det för mycket och då betyder det att den är trasig. Kontakta oss för utbyte.

NEJ! Du får absolut aldrig proppa en säkerhetsventil då det är den som släpper ut övertrycket i systemet. VI har sett flera fall där den proppats pga. att den läcker lite vatten efter duschning, men det ska dras ett rör eller slang till en golvbrunn eller hink i stället för att proppa den.
Det beror på att vatten expanderar när det blir varmare så en tank med kallt vatten som värms upp till varmvatten måste kunna släppa ut övertrycket. Det har hänt att pannor och varmvattenberedare har exploderat pga. för högt tryck när ventilen har proppats. Det kan skapas enormt högt tryck när vatten ökar i temperatur i en sluten tank.

Ja, vi installerar många värmepumpar mot gamla tankar varje år. Det är en riktigt bra lösning om du t ex redan har en panna som du kan elda ved, pellets eller liknande och vill ha kvar den lösningen. Vi kopplar då på en värmepump mot rören eller anslutningar på tanken eller pannan.
Det fungerar både med bergvärme och luft/vatten värmepump. Vi gör ett gratis platsbesök och ser över vad som blir bästa lösningen för dig och ditt system och presenterar en offert för installation.

Det kan vi hjälpa till med om dina befintliga kulventiler inte stänger eller fungerar som det ska.
Ta gärna en bild på ditt vattenmätarpaket och skicka in till oss så vi vet ad för material som behövs för att utföra bytet.
Det är viktigt att dina kulventiler på kallvattnet fungerar och att du orkar stänga dem. Vi träffar ibland på för tröga ventiler som husägaren inte orkar stänga. Skulle något gå sönder och det börjar spruta vatten så är det bra om alla i bostaden kan stänga av vattnet snabbt.
Testa gärna dina kulventiler varje halvår så att du vet att de fungerar.

Ja, vi rekommenderar att göra service på värmepumpar regelbundet, max tre år emellan varje gång men det är inte dumt att göra det oftare ändå.
Vi hittar ofta olika fel i anläggningen som kan skapa problem för ditt system och på sikt bli dyrt att laga om det inte åtgärdas i tid. Vi går igenom kompressorn, filter, expansionskärl, temperaturer, givare, pumpar och inställningar för att säkerställa att du har en fungerande och optimerad värmepumps-anläggning.
Service av värmepump kan förlänga livslängden, sänka energikostnaden och hitta fel innan det skadar viktiga dyra komponenter.
Framför allt är det skönt att hitta och åtgärda felen innan vintern. Värmepumpar strular oftast de kallaste dagarna när de kör på sitt max under lång tid. Om värmepumpen larmar så stänger kompressorn av och den går över på eldrift. Det kan bli dyr drift då vi de senaste åren haft högsta elpriserna när det är som kallast.

Ja med en modern värmepump från CTC kan du styra effekten efter elpriset. Den kan ladda på extra mycket värme och varmvatten när det är som billigast på dygnet vilket gör att du sänker din elkostnad över tid. Värmepumpen behöver bara en nätverkskabel som kopplas till routern. Sen är den redo med programvara som standard och det är bara att köra i gång. Den hämtar elpriser automatiskt via internet.

Ja Panasonic har ett patenterat filter (nanoe X) i vissa av sina modeller av luft/luft värmepumpar. Det filtret fångar bland annat upp pollen, vissa bakterier, virus, mögel och lukter genom att bryta ner och neutralisera dem.
Är du intresserad av detta så lämnar vi kostnadsfritt en offert på installation eller utbyte av din luft/luft värmepump.

Om du har en vattenmätare så kan du hitta större läckage genom att se om den snurrar eller pilen flyttar sig, Men små läckage syns inte på vattenmätaren tyvärr. För att hitta dem behöver du en vattenfelsbrytare. Det finns olika modeller med olika funktioner beroende på hur den ska användas. Vi hjälper dig att ta fram rätt modell för dig. Vissa modeller kan även kopplas upp mot internet så du kan se flöde, tryck och förbrukning i realtid och historiskt. Du kan även få upp larm på telefonen då om något ovanligt hänt eller om den hittar ett läckage.
Vattenfelsbrytaren stänger av vattnet på natten när ingen använder och mäter med en tryckgivare. Om den känner att trycket sjunker så kommer den larma och stänga av vattnet.
Då ringer du oss så kan vi leta reda på vart läckaget är och åtgärda det.
En vattenfelsbrytare stänger också av vattnet om den märker av en onormalt hög förbrukning plötsligt. Den funktionen är väldigt bra om läckaget sker när du inte är hemma.
Många försäkringsbolag ger dessutom rabatt på hemförsäkringen om du har en vattenfelsbrytare installerad.